petak, 27. veljače 2015.

Stup kulture





Orlando, najpoznatiji gospar, simbol je dubrovačke slobode. Nadgledajući Stradun još od početka 15. stoljeća, Orlandov stup nezaobilazan je dio svake razglednice s krajnjeg juga Hrvatske i neizostavan komadić u slagalici zvanoj Dubrovačka Republika.
Kroz povijest, od davne 1417., promatrao je svaku promjenu koju je doživio dubrovački puk, stajao uz bok svakom glasniku i vjerno držao zastavu Republike na svojim ramenima.
Orlando je spomenik junaku borbe protiv Saracena, Rolandu, inače njemačkom narodnom heroju. Izvan Njemačke postoje još samo četiri ovakva stupa, od kojih je, vjerojatno, najpoznatiji dubrovački.
Zanimljivo je da je dužina Orlandove podlaktice služila Dubrovčanima kao mjera, takozvani dubrovački lakat koji iznosi 51,2 centimetra.
Danas Orlandov stup ne simbolizira samo dubrovačku slobodu, već i kulturu. Naime, svake godine, na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, zastava s natpisom Libertas podigne se na njegovim ramenima i označi početak još jedne vladavine kulturnih događanja u Gradu.

Julia Mačinković

Nema komentara:

Objavi komentar