petak, 20. ožujka 2015.

The Truman show

Foto: cameralook.it

The Truman show je znanstveno fantastična drama koju je režirao Peter Weir po scenariju Andrewa Niccola. Glavni lik je Truman Burbank (Jim Carrey) koji živi sa suprugom Meryl (Laura Linney) u idiličnom gradiću Seaheaven. No, Trumanov život je sve samo ne idiličan jer ga je kao bebu posvojila korporacija u svrhu reality showa. Zvijezda je nagledanijeg televizijskog showa te ga 24 sata dnevno prati 5000 kamera, a grad u kojem živi je zapravo otok, umjetno izgrađena kulisa za potrebe snimanja. Preko milijardu gledatelja svjedoče svakom trenutku njegova života, od rođenja, prvih koraka pa sve do svakodnevnog odlaska na posao. Cijeli njegov svijet je umjetan, od grada u kojem živi do međuljudskih i obiteljskih odnosa. Svi oko njega su glumci i statisti, a njihove reakcije su pažljivo osmišljene od strane producenta showa Christofa (Ed Harris).

Samo Trumanovo ime (True man) pokazuje da je sve oko njega fiktivno, jedino je on stvaran. Preokret se događa u trenutku kada Truman upoznaje Sylviu (Natascha McElhone) koja mu govori da je sve oko njega lažno. Nakon toga u Trumanovu životu će se zaredati nekoliko čudnih događaja koji će u njemu pobuditi sumnju je li njegov svijet realan.

Gledatelj je suočen s brojnim pitanjima i dilemama, poput Ima li netko za pravo oduzeti drugoj osobi njenu privatnost? Gdje je granica reality showa? Je li prihvatljivo odreći se privatnosti i slobodnog života pod krinkom lažne sigurnosti? Odakle nekome pravo da upravlja tuđim životom?

Kroz čitav film prikazana je Trumanova borba za istinom i potraga za odgovorima na brojna pitanja. Međutim, kraj uspješno dočarava koje su prave životne vrijednosti i neotuđiva prava svakog čovjeka. 

Barbara Vlahović

Nema komentara:

Objavi komentar