nedjelja, 29. ožujka 2015.

Recenzija: Veliki Gatsby

Foto: fontsinuse.com

The Great Gatsby ili Veliki Gatsby film je snimljen po istoimenom romanu američkog pisca Francisa Scotta Fitzgeralda. Filmske adaptacije romana nisu lagan posao ni za jednog redatelja, no Buzu Luhrmannu je to pošlo za rukom. Glavnog protagonista Jaya Gatsbyja izvrsno je utjelovio Leonadro Di Caprio, dok se u ulozi Nicka Carrawaya našao Tobey Maguire. Šarmantnu i nježnu Daisy Buchanan utjelovila je Carrey Mulligan. 

Radnja filma smještena je u 20te godine prošlog stoljeća u poslijeratno razdoblje koje je u američkom društvu bilo obilježeno prohibicijom. Jay Gatsby je mladi bogataš za kojeg se pretpostavlja da se bavi ilegalnim poslovima, ali je također opterećen i ljubavnim problemima. Priča je prikazana kroz perspektivu Jayeva prijatelja Nicka Carrawaya. Nick je došao u New York u potrazi za boljim životom te kako bi se okušao u trgovini dionicama. Došavši u New York upoznaje Jaya koji mu postaje prvi susjed. Pažnju su mu privukle vrlo popularne i posjećene zabave koje Gatsby priređuje za društvenu elitu. Osim s Jayem Nick se druži sa svojom sestričnom Daisy i njezinim mužem Tomom Buchanonom. No, uskoro saznaje da Daisy i Jay imaju zajedničku povijest.



Uz ljubavne probleme film tematizira i kritizira materijalizam te način života tadašnje elite. Važno je spomenuti i glazbu u filmu o kojoj se puno govorilo, a koja je također bila na visokom nivou. Među izvođačima bili su Florence iz Florence and the Machine, Lana Del Rey, Beyonce, Andre 3000 i The xx. 

                                                                                                                             Marijana Matulović

Nema komentara:

Objavi komentar