utorak, 31. ožujka 2015.

RAGO – utemeljitelj Dubrovnika




Skitski vođa Rago stigao je na razmeđe Panonije, Bosne i Dalmacije i na tim posjedima osnovao Dubrovnik – povijest zapisana u djelima talijanskog humanista Giana Maria Filefa.

Jednu od najstarijih humanističkih povijesti Filefo je napisao u latinskim stihovima O dubrovačkim događajima (Ragusaeis) i prozi Povjestica o nastanku i pothvatima znamenitoga grada Dubrovnika (Historia de origine atque rebus egregie gestis urbis Ragusaeae).

Utemeljitelj Dubrovnika Rago odlučio se za republikanski sustav tako što se nije oženio. Kao otac domovine, a ne autokrat, predlaže za svog nasljednika „časni senat dubrovački“.

Rago u srce svoga naroda usađuje religiozni osjećaj u smislu bitne političke kreposti. Podigao je hram Minervi i obraća se  Zeusu  molitvom za plemeniti grad Dubrovnik i za mir i slogu u ovom svijetu nereda i nepravde. Zeus usliši njegovu molitvu i šalje Merkura da zapovjedi državama Azije i Europe da ne smiju škoditi Dubrovniku. Toj se zapovijedi pokorava Azija, ali ne i Europa.


Gian Mario Filefo zastupa skitsko – sarmatsko podrijetlo dubrovačkih stanovnika i tako upućuje na njihovu pripadnost slavenskom narodu. 

Alena Hadžić

Nema komentara:

Objavi komentar