utorak, 24. ožujka 2015.

Pozitivna atmosfera motivacija je svim plesačima Linđa


Andrea Gjaja studentica je treće godine preddiplomskog studija Mediji i kultura društva i članica Folklornog ansambla Linđo. Kao njihova aktivna plesačica i pjevačica govori o planovima ansambla, iskustvima, ali i problemima s kojima se susreću

Koliko dugo  si članica Linđa i kako si započela plesati?

Plešem u Linđu 9 godina, a počela sam iz puke znatiželje s još nekoliko prijatelja iz osnovne škole. Tada uopće nisam imala percepciju kako to izgleda, niti sam dotada bila na ijednom Linđovom nastupu.

Kakvi su planovi Linđa u narednoj sezoni?

Linđo će u narednoj sezoni održavati redovne nastupe od početka svibnja do kraja listopada. Ove godine obilježava se 50. godišnjica osnutka Linđa pa su svi napori usmjereni uglavnom na pripremanje svečanog nastupa i proslave.

Poznato je da je Linđo pronio dubrovačku tradiciju cijelim svijetom, koje putovanje bi ti izdvojila kao najdraže?

Moje najdraže putovanje je definitivno Kostarika 2012. godine. Bila su to 2 tjedna turneje po cijeloj zemlji. Imali smo jako puno nastupa, ali smo stigli i uživati u tropskoj klimi i predivnoj prirodi.

Što ta putovanja predstavljaju plesačima, a što samome Gradu?

Takva putovanja plesačima predstavljaju motivaciju jer su svojevrsna nagrada za uložen trud i rad. Gradu predstavljaju izvrsnu promociju kroz prezentaciju kulturne baštine i tradicije.
  
Bilo je i dosta borbe oko prostora koji bi Linđo mogao koristiti za probe, ali i za nastupe. Kakvo je sada stanje?

Linđo je dugo godina djelovao u Lazaretima gdje je imao ''lađu'' koja se koristila za nastupe, probe i druženja. 2013. godine počela je obnova Lazareta pa je ansambl morao iseliti iz tih prostorija. Nažalost, ponovno useljenje još uvijek nije omogućeno iako je obnova završena, a iz političkih razloga. Zadnje dvije godine se ''krpamo'' i iznajmljujemo prostore Kinematografa i raznih hotela. Nadamo se da će do početka ove sezone problem biti riješen.

Kakvi su poticaji za plesače?

Mislim da su upravo putovanja najveća motivacija svim plesačima. Zatim česta druženja,zabave, nastupi, pa i novčana naknada za nastupe. Sve zajedno stvara jednu pozitivnu atmosferu oko učlanjenja u Linđo.

I za kraj, kako uspijevaš uskladiti svoje obveze kao studentica, sa plesanjem u Linđu?

Nemam problema s usklađivanjem obaveza. Sve probe su u večernjim satima upravo iz razloga što su amateri školarci, studenti ili stalno zaposleni. Nastupi su u sezoni kad je faks više-manje gotov, a što se putovanja tiče, uvijek se mogu dogovoriti s profesorima koji rado iziđu u susret.

Magdalena Linde




Nema komentara:

Objavi komentar