nedjelja, 1. ožujka 2015.

V for Vendetta


foto: moneyteachers.org


V for Vendetta filmska je adaptacija istoimenog stripa Alana Moorea. U glavnim ulogama nastupaju Hugo Weaving (V), i Natalie Portman (Evey). Radnja se odvija u bliskoj budućnosti u Velikoj Britaniji, koja nakon terorističkih napada biološkim oružjem postaje totalitarna država. Ukidaju se građanske slobode, progone se manjine, neistomišljenici, svi oni koji nisu podobni ili predstavljaju potencijalnu prijetnju za državni poredak.
Kancelar na čelu, vojni marševi, policijski sat, totalitarizam vjerno podsjećaju na nacističku Njemačku. Mediji su u službi vlasti, vješto manipuliraju i obmanjuju narod („Naš posao je javljati vijesti, ne ih smišljati. To je posao vlade.“)
No u masi koja pokorno sluša naredbe odozgo i kroz život ide pognute glave pojavljuje se lik V koji se pokušava oduprijeti režimu putem moralno upitnih metoda kao što su sabotaže i atentati, ali i dignuti narod na noge, potaknuti opći ustanak.
Maltretiranje građana od strane gardista režima je učestalo, a jedne večeri dvojica napadnu Evey, no spašava ju V. On želi da se Evey priključi njegovoj misiji, ali ona u početku oklijeva. Međutim kroz niz događaja njeni stavovi i mišljenja se mijenjaju te mu odluči pomoći u njegovoj namjeri.
Radnja obiluje akcijom i brojnim prevratima, a sami rasplet je do kraja neizvjesan.
Ideja slobode, prava govora, prava na jednakost, na različitost jedne su od ključnih poruka. Narod ima pravo i obvezu ustati protiv loše vlasti, jer ljudi se ne bi trebali bojati svoje vlade, vlada bi se trebala bojati njih.
No da krivci nisu samo vanjski faktori V-eva je poruka: „Ako tražite krivce, samo pogledajte u zrcalo.“ Biti pasivan je nedopustivo, a zatvarati oči pred nepravdom je zločin.
Također je poruka da se pamti ideja, ne čovjek jer čovjek griješi. Mogu ga uhvatiti, ubiti i zaboraviti, no ideja je ta koja je bezvremenska. Ona je otporna na metke, na represiju, na zabranu. Nju je teško uništiti, ona živi u svakom pojedincu koji vjeruje u promjene i bolje sutra.
Film  vjerno dočarava ljudski karakter i čovjekovu prirodu, od najsvijetlijih do najmračnijih trenutaka. Emocije igraju ključnu ulogu, a odlična glumačka izvedba omogućava gledatelju da se poistovjeti s likovima, da s njima pati i suosjeća.
„Poštenje, pravda, sloboda su više od riječi. To su stavovi prema životu.“
Barbara Vlahović

Nema komentara:

Objavi komentar