četvrtak, 12. ožujka 2015.

Led - Neverbalno diplomatsko sredstvo dubrovačke vlastele

U vremenu od 16. do 19. stoljeća  u Dubrovačkoj republici je postojao specifičan običaj poklanjanja komada leda ili gruda snijega važnim gostima za vrijeme trajanja ljetnih mjeseci. Takav darovani led stavljao bi se u kantifiore tj. posebne staklene termos boce obložene plutom. Na taj način bi se zadržavala niska temperatura napitaka.

Led ili snjeg se dostavljao po kneževom nalogu i na adrese vlastelina koji su obavljali visoke političke dužnosti u Gradu. Posebna služba bila je zadužena za dostavljanje leda sa planine Snježnica u Konavlima. Tamo su se za tu svrhu izgradila tri izdubljena zdenca koja su seljaci, zvani ledari stalno punili ledom. Otvori ledenica su zatvarani vratima sa lokotom te prekrivali slamom da bi se led što dulje održao. Posao nadgledanja vršili su vojnici poslani iz Grada ili sam konavoski knez. Dopremanje leda u Grad obavljalo se uvijek noću na konjima do Cavtata, a zatim brodicama do Dubrovnika. O samoj organizaciji tog posla skrbio je župnik u Mrcinama, pograničnom konavoskom selu.

U situacijama kada se snijeg ili led nije mogao dopremati sa Snježnice, Dubrovčani su sklapali ugovore sa Vlasima koji su u tu svrhu iskopavali duboke jame u hercegovačkim planinama  te takav led na konjima dopremali do granice. Za nagradu su dobivali novac, vino ili barut.


U samom Dubrovniku prodaja leda se odvijala u Ulici od leda gdje je u podrumu prodavaonice postojao improvizirani hladnjak.  U njemu su se čuvale mučelice ili staklenke napunjenje napicima.  Dubrovačka aristokracija je dnevno u prosjeku trošila do 170 kilograma leda stoga su sigurnu isporuku leda dogovorili 1805. ugovorom sa Ahmed-bašom Zupčevićem. Takav led isporučen iz Hercegovine čuvao se u Lazaretima.

Kristina Jelčić

Nema komentara:

Objavi komentar