četvrtak, 12. ožujka 2015.

Prva javna kazališna predstava u Gradu

Foto: business.croatia.hr

Prva predstava javnog kazališta u Dubrovniku izvedena je u vrijeme poklada u veljači 1682. godine. Bila je to tragikomedija „Vučistrah“ korčulanskog vlastelina Petra Kanavelića. Izvela ju je amaterska skupina mladih plemića koji su se nazivali „Nedobitni“. Za taj događaj, koji je važan u bogatoj kulturnoj povijesti Dubrovnika, danas se zna zbog zapisnika o istrazi koju je provela tadašnja dubrovačka Vlada.

Naime, u prvom dubrovačkom javnom kazalištu mjesta su bila raspoređena po staleškoj hijerarhiji. Na parteru su bili samo muškarci i to u prvih pet redova mogli su biti samo vlastelini stariji od 45 godina, iza njih su mogli sjediti mlađi vlastelini, a zatim pripadnici građanskog staleža te svi ostali koji su smjeli prisustovati na predstavi. Žene su bile u ložama odvojene od muškaraca dvjema pregradama. Vlastelinke i najuglednije pučanke zvane antuninke su smjele prisustovati predstavama.

Do izgreda je došlo jer vlasteli nije bilo drago što su se i antuninke odvojile u ložu, jer je to značilo da su i one posebna skupina u društvu, stoga im je nekoliko mladića srušilo ogradu. Upravo zbog tog incidenta danas sa sigurnošću možemo znati datum prve javne kazališne predstave u Gradu 12. veljače 1682. godine.

Marijana Matulović

Nema komentara:

Objavi komentar