utorak, 19. svibnja 2015.

Dvanaest majmuna





Dvanaest majmuna je američki znastveno-fantastični film koji je režirao Terry Gilliam nakon što je kompanija Universal Pictures otkupila prava na preradu filma La jetee, autora Chrisa Markera iz 1962. 

Radnja je smještena u 2035. godini , 99% svjetske populacije je nestalo nakon širenja smrtonosnog virusa, uvjeti života postali su neizdrživi, a budućnost neizvjesna. Glavni lik je James Cole kojeg utjelovljuje Bruce Willis, zatvorenik, kojeg skupina znanstvenika prisilno vraća u prošlost, točnije u 1996. godinu kako bi otkrio više informacija o virusu. 

Cole završi u umobolnici u 1990. godini, šest godina prije nadolazeće katastrofe,  gdje upoznaje pacijenta Jeffreyja Goinesa (Brada Pitta) borca za prava životinja i doktoricu Kathryn Railly (Madeleine Stowe). Tamo saznaje da je Goines osnivač Vojske dvanaest majmuna koju znanstvenici drže odgovornom za širenje virusa.

U ludim potjerama i opasnim putovanjima kroz vrijeme ispostavi se da je Vojska dvanaest majmuna zapravo samo skupina boraca za prava životinja koji su oslobodili životinje iz zoološkog vrta, a pravi krivac je asistent jednog znanstvenika. 

Na kraju filma, Cole kao dječak, svjedoči vlastitoj smrti iz budućnosti. Opasna putovanja kroz vrijeme i Coleove sjećanja prikazana u filmu ostvaruju poseban odnos zbilje i iluzije.

Alena Hadžić 

Nema komentara:

Objavi komentar