utorak, 19. svibnja 2015.

Muzejska zbirka i apoteka samostana „Male braće“- Ponos Dubrovnika

Foto: forum.net.hr


Muzejska kolekcija sastoji se od arhivske i knjižne građe. Više od 1000 knjiga potječe iz 16. stoljeća, a u knjižnici samostana čuva se 216 inkunabula. Knjige tematski obrađuju područja znanosti i tehnologije na mnogim jezicima, od kojih prednjače hrvatski, talijanski i latinski. Među najdragocjenije spadaju: prvi prijepis „Osmana“, 
Ivana Gundulića i prvotisak „Judite“, Marka Marulića, iz 1521. Također, arhiv sadrži dokumente iz 13. i 14. stoljeća, a neki dijelovi pergamenata potječu čak iz 11. stoljeća. U njemu se čuvaju i 22 koralne knjige, nastale nastale između 14. i 17. stoljeća, od kojih neke imaju iluminirane inicijale.

Glazbeni arhiv sa građom iz ostalih franjevačkih samostana, poput onog s Dakse i Lopuda ili pak kućnih zbirki, sadrži iznimnu vrijednost. U njemu se nalazi  1811 djela skladatelja, od kojih je 240 domaćih. Katalogizirano je oko 7500 tiskanih ili rukopisnih skladbi i oko 100 glazbenih unikata.

Samostan posjeduje i vrijedne slike poput renesansnog djela „Ecce Homo“ i       „ Navještenje“ iz 17. stoljeća. Ostale su slikovne umjetnine iz doba baroka. Od skulptura značajan je „Sveti Nikola“ izrađen od polikromiranog drva i „ Sveti Antun Padovanski“, kojeg je izradio Franjo Matkov na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće. Osim velike zbirke zavjetnih darova, samostan čuva relikviju glave svete Ursule iz 14. stoljeća.


Današnje prostore ljekarne početkom 20. stoljeća, o vlastitom trošku, uredio je  Ignacije Amerling, ljubitelj dubrovačkih starina. Samostanska ljekarna je jedna od najstarijih u Europi te djeluje kontinuirano od 1317. do danas. Posebnost ljekarne je preko 2000 medicinskih recepata i dragocjenih knjiga iz farmakologije. Sačuvano je mnoštvo ljekarničkih predmeta iz 15. stoljeća, poput farmaceutskih vazi iz Siene i Firence. Od ostalih vrijednosti sadrži preše, mužare, vage i uređaj za destilaciju vode iz 14. stoljeća. 

Kristina Jelčić

Nema komentara:

Objavi komentar