utorak, 19. svibnja 2015.

Zabranjena predstava zbog sigurnosnog rizika






 foto:www.metronews.fr

Predstava „Elementarne čestice“ francuskog pisca Michela Houellebecqa neće biti dio programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara jer je Ministarstvo unutarnjih poslova utvrdilo postojanje sigurnosnog rizika.

Sigurnosnu procjenu izvođenja predstave zatražio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuvši kako stavovi autora  o Islamu mogu biti uvredljivi za Dubrovčane i njihove goste. 

Prema riječima ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara, Ivane Medo Bogdanović predstava je trebala biti izvedena u srpnju na plaži u Kuparima, a radi se o nedostatku ljubavi između muškarca i žene, ne o vjerskim osjećajima. Dubrovačke ljetne igre postupit će po zakonu, a o promjeni programa javnost će uskoro biti obaviještena.

Michel Houellebecq izašao je na naslovnici francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo kada je u prostorijama tog lista ubijeno 12 članova redakcije.Tada je objavio  roman 'Submission' ('Podčinjavanje') u kojem je francuski predsjednik 2022. musliman. Nakon ubojstava  iz sigurnosnih razloga, otkazana je promocija Houellebecqova romana, a on je bio pod policijskom zaštitom.
 

Alena Hadžić




Nema komentara:

Objavi komentar